Lunders rugbrød

 
  Ingredienser: Fremgangsmåde:
  Surdej:
5 gram gær
2 dl vand
100 g rugmel ,groft
1 tsk. salt
Surdej:
Gæren skal ligge 1-2 døgn ved stuetemp. inden brug
Rør gæren ud i lunken vand, tilsæt rugmel og salt.
Hæld den i en høj slank beholder og lad den stå tildækket
med låg eller folie ved stuetemp., gerne højere i 48-60 timer.
Surdejen skal skifte farve til lys gylden
  Bagning:
2,2 l vand
6 tsk. salt
1000 g rugkerner skårne/knækkede
2 dl sesamfrø
1500 g rugmel, groft
2 dl hørfrø
2 dl solsikkekerner
Bagning:
Lunken vand hældes i en stor røre skål, surdej tilsættes.
Under forsat omrøring tilsættes de øvrige ingredienser.
Dejen skal i alt røres i 10 min.

2 dl dej tages fra , resten fordeles i 2 smurte rugbrødsforme,
overdækkes med film og stå i stuetemp. i min 12 timer.

Bages ved 170 grader i 1½ time. Sluk derefter og lad
brødene i formene tørre i ovnen på eftervarmen i 2 timer.
 
Brødet kan skæres dagen efter og fryses i portioner

Den nye surdej skal også stå i stuetemp. i 12 timer, den kan
derefter opbevares i køleskab i 4-6 uger.